Uw mening

SOLK

U heeft klachten waar bij medisch onderzoek geen ziekte of lichamelijke afwijking is gevonden die de klachten voldoende verklaren; u heeft Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Uw huisarts geeft aan dat de klachten waarschijnlijk ontstaan door een abnormale versterking van signalen in het centrale zenuwstelsel. Dit noemt men centrale sensitisatie.

Vergelijk uw klachten met een te scherp afgesteld inbraakalarm. De alarmbellen gaan af, terwijl u zonder schade kunt bewegen. Onduidelijkheid over de oorzaak van de klachten maakt u ongerust. U heeft angst voor de klachten, omdat dit mogelijk een teken van nog verdere beschadiging is. Hierdoor beweegt u weinig en heeft u veel spanning in uw lichaam. Uw angstgevoelens zijn begrijpelijk en uw lichaam reageert op deze gevoelens met mogelijk nog meer spanning. Het is van belang om op zoek te gaan naar de factoren die het alarmsysteem op scherp zetten en de klachten onderhouden.

Uw huisarts werkt samen met een POH-GGZ of een psycholoog die, samen met een psychosomatisch oefentherapeut, u kunnen helpen om meer inzicht te verkrijgen in de factoren die uw klachten in stand houden of verergeren. Zij kunnen u mogelijk leren hoe u met uw gedachten en met lichamelijk bewustzijn of oefeningen mogelijk minder last kunt ervaren van uw klachten.

Op thuisarts vindt u meer informatie over SOLK.

 • Kosten SOLK behandeling

  Er zijn meerdere zorgverleners betrokken bij de behandeling binnen het zorgprogramma SOLK.

  Huisarts en POH-GGZ
  Behandelingen door een praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) vallen onder huisartsenzorg en daarmee onder verzekerde zorg. Aan de gesprekken met een POH-GGZ zijn voor u geen kosten verbonden. U dient wel in Nederland een zorgverzekering afgesloten te hebben.

  Psychosomatisch therapeut
  Binnen het zorgprogramma SOLK werkt de huisarts samen met een psychosomatisch oefentherapeut, een psychosomatisch fysiotherapeut of een oefentherapeut aangesloten bij het netwerk 'chronische pijn'.

  Deze therapeuten worden door alle zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekeringspakketten (oefentherapie of fysiotherapie). De wijze waarop u verzekerd bent, bepaalt hoeveel behandelingen u vergoed krijgt. Controleer hiervoor uw verzekeringsvoorwaarden.

  GB-GGZ of S-GGZ
  Echter, indien u door uw huisarts wordt verwezen naar de Generalistische Basis-GGZ (GB-GGZ) of de Specialistische GGZ (S-GGZ) is het mogelijk dat u hiervoor een eigen risico moet betalen. Bij doorverwijzing adviseren wij u om contact op te nemen met uw eigen zorgverzekeraar, dan wel uw polisvoorwaarden te raadplegen.

  Consultatie:

  • Indien in het POH-GGZ traject een consultatie voor u wordt aangevraagd bij een psychiater, komen deze kosten voor rekening van Vicino. Dit betekent dat er geen kosten voor een consultatie door een psychiater aan u zullen worden doorbelast.
  • Indien in het GB-GGZ traject een consultatie voor u wordt aangevraagd bij een psychiater, komen deze kosten voor rekening komen van de desbetreffende GB-GGZ aanbieder. Dit betekent dat er geen kosten voor een consultatie aan u zullen worden doorbelast.
 • Psychosomatisch therapeuten

  Voor patiënten met SOLK werkt Vicino samen met psychosomatisch therapeuten. Klik hier om te zien met welke psychosomatisch therapeuten Vicino samenwerkt bij u in de buurt.